QEEG en neuropsychologisch onderzoek

U heeft uzelf - of uw kind - bij ons aangemeld voor een QEEG en/of neuropsychologisch onderzoek (bijvoorbeeld als voorbereiding op een rTMS- of neurofeedbackbehandeling). Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over de voorbereidingen voor het onderzoek en het onderzoek zelf. Onderaan kunt u meer lezen over hoe het onderzoek er precies uitziet en met welke 2 stappen u rekening moet houden voorafgaand aan het onderzoek (stap 1 en 2).

Onderstaande video geeft een uitgebreide uitleg van het QEEG en intake procedure bij neuroCare Nederland:

Voorafgaand aan het onderzoek

Voorafgaand aan het QEEG en neuropsychologisch onderzoek, is het de bedoeling dat u thuis een uitgebreide internetvragenlijst invult (vanaf de leeftijd van 12 jaar). Hoe u deze lijst kunt invullen wordt uitgelegd onder Stap 1.

Op de dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek dient u zich, ter voorbereiding, te houden aan een aantal voorschriften. Voor een goed en betrouwbaar onderzoek is het belangrijk dat u het overzicht met voorbereidingen nauwgezet opvolgt. Deze voorschriften zijn terug te vinden in Stap 2.

Het onderzoek

Allereerst krijgt u een ademhalingsband om uw borstkas om het ademritme te kunnen registreren. Daarna volgt een korte vragenlijst die informeert naar hoe u zich voelt. De onderzoeker meet uw hoofd om de locatie van de electrodes te bepalen. Vervolgens worden er een aantal plekken op uw huid, op en rond uw gezicht licht gescrubd (om de ogen, op de nek, pols, wang, voorhoofd en sleutelbeen) en krijgt u een soort 'bad-muts' (cap) op het hoofd met daarin 26 elektroden. Middels elektroden worden het EEG, de oogbewegingen, de spierspanning en het hartritme gemeten. De elektroden worden opgevuld met een zoutmengsel. Met elektrodenstickers worden de elektroden op de huid bevestigd.

Tenslotte wordt er op de middel- en ringvinger een huidweerstandmeter geplaatst die de zweetafscheiding van uw huid meet. Deze voorbereidingen duren ongeveer een half uur, waarna de EEG-opname zal beginnen. U krijgt via het computerscherm en via een koptelefoon de instructies.

In ongeveer een uur tijd worden de testen afgenomen, waarbij u achter een computerscherm zit en door middel van een knoppenkast de testen uitvoert. Tijdens het testen is het voor de uitslag van de test zeer belangrijk dat u ontspannen en comfortabel bent. Spieractiviteit en spanning kunnen zorgen voor veel storing in het EEG signaal

Voor ouders van kinderen die worden getest, is het mogelijk om tijdens de voorbereiding mee te kijken en eventueel te helpen bij de vragenlijsten. Wanneer het testen begint, kan men plaatsnemen in de ruimte ernaast en eventueel een boek of tijdschrift lezen.

Na deze 1,5 uur wordt de cap afgedaan en kunt u even de benen strekken en u wat opfrissen. U kunt eventueel uw haar wassen om de zoutoplossing eruit te spoelen. We hebben een wasgelegenheid met douchekraan, shampoo, een handdoek en föhn voor u ingericht. U dient zelf een kam/borstel mee te brengen.

Daarna gaat u, indien voor u van toepassing, verder met het neuropsychologisch onderzoek als onderdeel van de reeks testen. Dit is een geautomatiseerde neuropsychologische testbatterij van ongeveer een uur. Tijdens deze testen zit u alleen in een ruimte achter een touchscreen. Kinderen doen dit eventueel onder begeleiding. Via de koptelefoon en via het computerscherm worden de testinstructies gegeven.

Na afloop van het onderzoek worden uw persoonlijke gegevens verwerkt en opgestuurd naar de database. Binnen twee weken wordt het rapport terug verwacht en zal er een behandeladvies opgesteld worden door een ervaren psycholoog. Dit advies zal samen met u worden besproken in een rapportbespreking.

Overzicht van de QEEG testen

Overzicht van de neuropsychologische testen